Tast de olie-industrie het milieu in Nigeria aan?

 

Olie is heel belangrijk in Nigeria (voor sommige mensen). Maar heeft het land daar zelf ook baat bij? Of alleen de mensen die er heel veel geld mee verdienen? De olie-industrie tast het milieu zeker aan. Maar de vraag is eigenlijk, hoe? En, in welke mate tast de olie het milieu aan?


Er is heel veel olie in omloop in Nigeria. Er zitten hele rivieren en meren vol met olie. Dit is in Nigeria niet heel handig omdat Nigeria nog niet zo ver ontwikkeld is en sommige mensen dus nog leven van de visserij in de meren. Als al deze meren vol liggen met olie kan er dus niet meer gevist worden. Dit is dus heel slecht voor iedereen daar (die niet in de olie-industrie zit). De mensen lijden hier erg onder aangezien er niet veel ander werk is en ze dan dus ook geen voedingsbron meer hebben. De mensen van de olie-industrie dumpen alle zooi dus gewoon in het water. Dit tast dus het milieu en de
mensen aan. De olie beïnvloed niet alleen het water en de visserij, maar ook de grond en dus de landbouw. De grond wordt onvruchtbaar en onbruikbaar en er wordt dus nog een belangrijke voedingsbron weggenomen. Het zijn natuurlijk niet alleen de voedingsbronnen die worden weggenomen, maar ook de mooie natuur met bossen, rivieren en niet te vergeten alle dieren die bedreigd worden door de olielekkages.   

 

 

 

 

In dit plaatje zie dat de vis is aangetast door de vele olie in het water. Zo wordt door de olie-industrie de visserij in die gebieden dus platgelegd.

 

Wat is het verband tussen Shell, het milieu en de samenleving?


Shell tast de samenleving in Nigeria dus wel degelijk aan. Ze richten vaker olierampen aan en nemen daar bijna nooit de verantwoordelijkheid voor. Nigeria lijdt hier ook veel onder zoals al eerder vermeld. Dit is dus heel slecht van Shell want ze weten zelf ook wat ze aanrichten, maar doen er niks aan.  

Reeds is er nog een olieramp geweest in Nigeria aan de Nigerdelta. Dit was op 4 december 2014 op een donderdag. Er zijn wel 3800 vaten aan olie weggelekt, waardoor het land nog meer aangetast is. Shell neemt hier (zoals altijd) weer niet de verantwoordelijkheid voor. De mensen van Shell beweren zelfs dat het de schuld van de bevolking zelf is omdat ze olie af probeerden te tappen en dat daardoor de leiding gesprongen zouden zijn. Dit zou natuurlijk mogelijk kunnen zijn maar mij lijkt het een sterk verhaal aangezien Shell vaker dit soort “probleempjes” heeft. De bewoners van het ondergelekte gebied hebben hier dan ook een weerwoord voor. Zij zeggen dat het de schuld van Shell is (uiteraard) en beweren dat de leidingen oud en versleten waren. Dit is best een logische reden, maar het is het woord van Shell tegen het woord van de burgers. Het is in ieder geval duidelijk dat Nigeria er niet veel beter van wordt…. 

 

 

 

 

Hier zie je een van de olierampen die Shell o.a. heeft aangericht in een meer.