Neemt shell verantwoordelijkheid voor de puinhopen in Nigeria?

 

Shell is de grootste oliemaatschappij in Nigeria en haalt veel olie uit de grond van Nigeria. Dit gebeurt alleen niet altijd eerlijk, want veel mensen hebben het niet beter gekregen door de olie en sommige hebben het zelfs slechter gekregen. Zo is er meer olie gelekt in Nigeria dan bij de olieramp in Mexico. En de inwoners kunnen geen voedsel meer uit de rivier halen door de olie vervuiling. dus vroegen wij ons af nemen ze daar verantwoordelijkheid voor? 

 

Grootste olieramp

 De olieramp met BP in de Golf van Mexico was enorm hele gebieden waren bevuild door de olie en vele dieren zijn gestorven doordat ze verstrikt waren geraakt in olie. Dit was één van de grootste olierampen ooit, maar in Nigeria is het eigenlijk erger. In Nigeria is het eigenlijk niet één ramp waarbij heel veel olie is weggelekt, maar over de jaren heen kleinere hoeveelheden olie. Daardoor is er in Nigeria nu meer olie weggelekt dan de ramp bij Mexico. Dit heeft grote gevolgen voor de mensen, het milieu, de dieren en de natuur.

 

Gevolgen voor de bewoners

 De inwoners van Nigeria verdienen ook bijna geen geld aan de olie-industrie ,omdat al het geld naar de grote bazen of de regering gaat. Daardoor zijn de inwoners afhankelijk landbouw, visvangst of –kweek en producten uit de natuur. Door de olievervuiling kunnen de inwoners ook geen drinkwater en vis uit de rivier halen, omdat die vol olie zit.

 

Shell is verantwoordelijk

Deze problemen woorden veroorzaakt door Shell. Zij zijn verantwoordelijk voor de meeste olie die uit de grond van Nigeria komt. De problemen met de olie lekkage komt vooral door slecht onderhoud en slechte beveiliging. Ze onderhouden de pijpleidingen bijna niet, waardoor de pijpen gaan roesten en er corrosie optreed. Het beveiligen van de pijpleidingen wordt ook niet goed gedaan, waardoor mensen gemakkelijk olie kunnen aftappen van de pijplijn.

https://www.youtube.com/watch?v=3U7O9qcJJvE

In het fimpje hierboven zie je wat Shell heeft aangericht in de natuur.

 

Shell doet niets

Je zou denken dat er bij zo een grote olieramp alles wordt gedaan om het zo snel mogelijk op te ruimen, zoals bij de Golf van Mexico. In Nigeria gebeurt dit echter nauwelijks. Shell neemt ook bijna geen voorzorgsmaatregelen om nieuwe lekkages of het aftappen van olie te voorkomen. De slachtoffers van de olieramp krijgen ook geen compensatie die eigenlijk wel zouden moeten krijgen volgens het Nigeriaans recht. Meerdere instanties hebben zich bezig gehouden met deze zaak en onder andere de Verenigde Naties kwam met het oordeel dat Shell al tientallen jaren de gelekte olie niet of slecht opruimt en ze houden zich niet aan de wettelijke milieunormen. In het duurzaamheidsverslag van Shell staat ook dat het aantal lekkages in 2011 door slecht onderhoud verdubbeld is van 32 naar 64.

 

Rechtszaak tegen Shell

Er zijn nu ook verschillende rechtszaken tegen Shell, zoals een hele speciale van vier boeren uit Nigeria ze hebben samen met de organisatie milieudefensie een rechtszaak aangespannen tegen Shell. Ze willen dat de vervuiling wordt opgeruimd,  dat de bewoners een compensatie krijgen en dat Shell de pijpleidingen en installaties beter gaat onderhouden om nieuwe lekkages te voorkomen.    

Het duurde lang voordat de rechtspraak begon zo een vier jaar. Shell zegt zelf dat ongeveer 75% van de olielekkages komt doordat criminele bendes de olie stelen. Volgens de wet is Shell verplicht alle olievervuiling op te ruimen, wat de oorzaak van de lekkages ook is. Shell zegt dat ze bewijs hebben dat ze de vervuiling destijds hebben opgeruimd. Ze zeggen wel dat om andere plekken in Nigeria er nog wel olievervuiling kan zijn, omdat de schoonmakers door het geweld en criminaliteit de lekken niet eens kunnen bereiken.

De rechtszaak is nog niet afgelopen, want laatst is gebleken dat Shell alles heeft gelogen van wat ze hier boven beweerd hebben en de rechtszaak zal dus nog wel even voort duren.

 

Conclusie

Shell nam eigenlijk geen verantwoordelijkheid voor de olieramp. Pas toen er rechtszaken kwamen tegen hun, namen ze verantwoordelijkheid. Maar nu zijn er nog steeds grote gebieden in Nigeria die bevuild zijn. Dus het is nog meer afwachtte of Shell daar zelf verantwoording voor neemt of wordt gedwongen door rechtspraak.